Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Cheminiai junginiai>Angliavandeniai (10)
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Angliavandeniai (10)

  
 
 
1234567891011121314151617181920212223
Aprašymas

Angliavandeniai (karbohidratai, sacharidai). Monosacharidų struktūra, izomerija ir savybės. Struktūrinė (funkcinių grupių) izomerija. Erdvinė izomerija. Konformacijos. Enantiomerai (optiniai izomerai). Monosacharidų dariniai. Aminosacharidai (glikozaminai). Rūgštinės-bazinės savybės. Kompleksodara. Elektrofilinės-nukleofilinės reakcijos. Oksidacijos-redukcijos reakcijos. Monosacharidų epimerizacija. Glikolizė – gliukozės katabolizmas. Redukuojantys disacharidai (glikozilglikozės). Neredukuojantys disacharidai (glikozilglikozidai). Polisacharidų struktūra ir savybės. Homopolisacharidai. Krakmolas. Glikogenas. Celiuliozė. Virškinimas.

Ištrauka

Angliavandeniai – polifunkciniai junginiai, aktyviai dalyvaujantys žmogaus, gyvūnų ir augalų gyvybinėse funkcijose.
Angliavandeniai sudaro 80% sausosios augalų masės ir 2% sausosios gyvūnų masės.
Angliavandeniai. Tai lengviausiai prieinamas energijos šaltinis. Pagal sveikos mitybos koncepciją, angliavandenių kiekis paros maisto racione turi būti keturis kartus didesnis nei baltymų, taip pat keturis kartus didesnis nei riebalų. Angliavandeniai – svarbūs ne tik kaip energijos šaltinis, bet jie yra audinių ir ląstelių sudėtyje.
Maistas, kuriame gausu angliavandenių (duona, grūdų produktai, bulvės) laikomas tukinančiu (angliavandenių perteklius virsta riebalais). Tačiau iš tiesų jis tukina mažiau negu riebus maistas. 1g angliavandenių suteikia mažiau energijos ir greičiau užpildo skrandį, dėl to sunku per daug persivalgyti. Nutunkama tik tuomet, kai iš bet kokio maisto gautos energijos kiekis viršija sunaudojamą energijos kiekį.
Angliavandeniams priklauso ir maistinės skaidulos, kurių žmogaus organizmas per parą turi gauti apie 20 – 30 g. Maistinės skaidulos mažina cholesterolio koncentraciją kraujo plazmoje, gerina žarnyno veiklą.

Gyvūnų organizmai nesugeba sintetinti karbohidratų. Tik augalai sugeba juos sintetinti iš atmosferos CO2 ir H2O, vykstant sudėtingai reakcijai – fotosintezei:

Tokius junginius vadinti karbohidratais pasiūlė Šmitas (1844 m.) pagal analizės duomenis Cn(H2O)m.
Karbohidratai skirstomi į monosacharidus, oligosacharidus (2 …10 monosacharidų fragmentų) ir polisacharidus (daugiau 10 monosacharidų fragmentų). ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-11-06
DalykasCheminių junginių referatas
KategorijaChemija >  Cheminiai junginiai
TipasReferatai
Apimtis23 puslapiai 
Literatūros šaltiniai0
Dydis161.27 KB
AutoriusAGNE
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas10
Švietimo institucijaIgnalinos r. gimnazija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Angliavandeniai (10) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 23 puslapiai 
  • Ignalinos r. gimnazija / 10 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą