Angliavandenių funkcijos, jų svarba. Maisto angliavandeniai, jų paros normos, kaloringumas. Angliavandenių virškinimas. Angliavandenių klasifikacija. Monosacharidai. Monosacharidų dariniai. Disacharidai, jų struktūros, svarba. Heterooligosacharidai – "tikrųjų" glikoproteinų sudedamoji dalis. Heteropolisacharidų charakteristika. Proteiglikanai. Rezerviniai ir struktūriniai homopolisacharidai. Glikogenas, krakmolas, celiuliozė ir kitos belastinės medžiagos. Glikogeno strukltūra. Kepenų ir raumenų glikogeno svarba. Gliukozės koncentracija kraujyje, jos nustatymo metodai. Hiper- ir hipoglikemijos. Gliukozurijos. Gliukozės-6-fosfato susidarymo ir panaudojimo keliai. Glikolizė, jos reakcijos svarba. Glikolizės reguliavimas. Gliukozės skilimo aerobinėmis ir anaerobinėmis sąlygomis produktai. Procesų energetinė vertė. Piruvato apykaitos keliai. Gliukoneogenezė, jos svarba, substratai. Kori ciklas. Apeinamosios gliukoneogenezės reakcijos. Gliukoneogenezės reguliavimas. Glikogenono sintezė – glikogenezė. Glikogeno skilimas – glikogenolizė, jos ypatumai kepenyse ir raumenyse. Hormonų svarba glikogeno apykaitos reguliavimui. Cilkinio AMP susidarymas. Laipsniška fosforilazės aktyvacijos schema. Glikogenozės. Cukraligė, jos priežastys ir formos. Medžiagų apykaitos sutrikimai ląstelėje sergant cukralige. Gliukozės toleravimo mėginys.