Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Chemija>Cheminiai junginiai>Rūgštys ir aplinka
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Rūgštys ir aplinka

  
 
 
1234567891011
Aprašymas

Įvadas. Rūgščių ir bazių reakcijos. Pavyzdys: Nukalkinimas. Pavyzdys: Kalkės gali neutralizuoti rūgštį. Pavyzdys: Šnypščiančios tabletės. Pavyzdys: Iš kur gruntiniame vandenyje kalkės? Rūgštieji lietūs. Žalingas rūgščiųjų lietų poveikis. Kaip kovojama su rūgštėjimu? Druskos rūgštis. Sieros rūgštis. Sulfitinė rūgštis. Azoto rūgštis. Fosforo rūgštis. Anglies rūgštis. Silicio rūgštis.

Ištrauka

Prieš daugelį metų ežeruose knibždėte knibždėjo žuvų ir vėžių. Dabar jau taip nėra. Neretai ežero vanduo esti toks rūgštus, kad žuvys jame negali išgyventi. Kai skystis yra rūgštus, reiškia, kad jame yra rūgščių. Bet kas yra rūgštys?
Rūgštis yra molekulė ar jonas, galintis atiduoti vandenilio joną H+.
Mūsų aplinkoje yra daugybė žinomų ir vartojamų rūgščių. Jų yra vaisiuose, daržovėse, pieno produktuose. Tai obuolių, rūgštynių, citrinų, pieno, sviesto, vyno, acto, kavos ir kitos rūgštys.
Žmogaus organizme yra askorbo rūgšties (vitamino C), aminorūgščių (įeina į baltymų sudėtį). Žmogaus skrandyje yra druskos rūgšties. Ji padeda virškinti maistą ir naikina bakterijas.
Vasarą nesėskite prie skruzdėlyno, nes ilgai jį įsiminsite: skruzdės ne tik įkanda, bet dar ir išvirkščia nuodų, kurių sudėtyje yra skruzdžių rūgšties HCOOH. Tropikų voras, gelbėdamasis nuo priešų, trykšteli skysčio, kuriame yra 84% acto rūgšties CH3COOH.
Buityje naudojama daug įvairių rūgštinių valiklių.
Lietaus vanduo taip pat truputį rūgštus, nes ore esantis anglies dioksidas tirpsta lietaus lašeliuose ir sudaro tirpalą – silpną anglies rūgštį.
Po vasaros griaustinio lietaus vanduo taip pat parūgštėja, nes jame susidaro azoto rūgšties.
Dėl žmogaus veiklos susidarę įvairios rūgštys teršia atmosferą, daro žalą gamtai ir statiniams.
Taip pat nemažai kasdieninių namų apyvokos priemonių yra bazės, pvz.: soda, potašas, amoniako tirpalas.
Nustatyti, ar tirpalas yra rūgštinis ar šarminis, galima, pavyzdžiui, vadinamuoju lakmuso popierėliu – sudrėkinus jį tuo skysčiu. Jei violetinis popierėlis parausta, skystis rūgštus; o jei pamėlynuoja, - šarminis.
Daugumos rūgščių skonis esti rūgštus, o bazių dažniausiai "muiliškas". Vis dėl to ragauti, norint nustatyti, ar medžiaga rūgštis, ar bazė – ne per geriausia išeitis. Mat rūgštys ir bazės gali labai graužti audinius. Bazei ar rūgščiai patekus ant odos gleivinės, reikia tučtuojau nuplauti tą vietą vandeniu. Ypač svarbu ilgai ir kruopščiai skalauti įtiškus į akis, kitaip gali pakenkti regėjimui. Bazės paprastai esti pavojingesnės nei rūgštys.
Kai kurios rūgštys ir bazės, leidžiamos naudoti maisto produktų gamyboje – kaip maisto priedai, yra pateiktos sąraše medžiagų, kurias šiandien priimta laikyti saugiomis naudoti.
Pavojingos žmonių sveikatai, degios, pavojingos aplinkai medžiagos žymimos specialiais ženklais. Pavojingų medžiagų sąraše yra ir rūgščių, ir bazių.

Kalkių apnašas, tarkim, kavos aparate ar ant plytelių vonioje galima pašalinti, pavyzdžiui, praskiesta acto rūgštimi CH3COOH. Kalkės CaCO3 sunkiai tirpsta vandenyje, tačiau tirpsta rūgštyse: ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-05-15
DalykasCheminių junginių referatas
KategorijaChemija >  Cheminiai junginiai
TipasReferatai
Apimtis10 puslapių 
Literatūros šaltiniai4
Dydis18.41 KB
Autoriuszivile
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas9
Švietimo institucijaKaišiadorių Vaclovo Giržado vidurinė mokykla
Failo pavadinimasMicrosoft Word Rugstys ir aplinka [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 10 puslapių 
  • Kaišiadorių Vaclovo Giržado vidurinė mokykla / 9 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą