Išplėstinė paieška
 
 
 
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Riebalai (2)

  
 
 
12345678910111213141516171819
Aprašymas

Lipidai ir klasifikavimas. Riebalai ir vaškai. Fizikinės riebalų savybės. Cheminės riebalų savybės. Hidrolizė. Riebalų transacilinimas (peresterinimas). Riebalų jungimosi reakcijos. Riebalų oksidavimo reakcijos. Riebalų polimerizacijos reakcijos. Sudėtiniai lipidai. Vaškai. Fosfolipidai. Sfingolipidai. Glikolipidai. Steroidai. Riebaluose tirpūs vitaminai. Vitaminai. Vitaminai A. Vitaminai E. Vitaminai K. Vitaminai Q (ubichinonai). Prostaglandinas.

Ištrauka

Lipidai (graik. lipos - riebalai) - tai iš gyvulinių, augalinių ir mikrobiologinių objektų išskirtas įvairių organinių medžiagų, vienijančių bendra savybe - netirpumu vandenyje ir geru tirpumu organiniuose tirpikliuose, mišinys.

• Klasifikavimas

Paprastieji lipidai hidrolizės metu sudaro du komponentus: alkoholius ir karboksirūgštis.
Sudėtiniai lipidai hidrolizės metu sudaro dar ir kitų komponentų, dažniausiai fosforo rūgštį, aminoalkoholius ar angliavandenius.

• Riebalai ir vaškai
Gamtiniai gyvuliniai ir augaliniai riebalai (aliejai) yra triacilgliceroliai, t.y. glicerolio ir riebalų rūgščių esteriai. Jų bendroji formulė:


Kadangi visų gamtinių riebalų sudėtyje alkoholis yra vienas ir tas pats, glicerolis, tai iš esmės jie skiriasi riebalų rūgščių struktūra.
Gamtinių riebalų rūgščių sudėtyje yra C4-C22, tačiau dažniausiai pasitaikoC15-C18. Dažniausiai pasitaikančios sočiosios riebalų rūgštys yra stearino (C17H35COOH) ir palmitino (C15H31COOH) rūgštys, o nesočiosios - oleino (C17H33COOH), linolio (C17H31COOH) ir linoleno (C17H29COOH) rūgštys.
Gyvūnų triacilgliceroliuose paprastai vyrauja sočiosios riebalų rūgštys - stearino ir palmitino. Todėl gyvūnų riebalai paprastai yra kieti. Žmogaus riebaluose (lyd. t. 15OC, organizme jie yra skysti) vyrauja nesočiosios riebalų rūgštys. Jų santykis su sočiosiomis rūgštimis - 3:2 (palmitino 25, stearino 8, oleino 50, linolio 10). Organų riebalai (pvz., kepenų) nesočiųjų riebalų rūgščių turi daugiau, negu depų riebalai (poodinis riebalų sluoksnis, taukinė).
Augalų riebalai (aliejai) dažniausiai sudaryti iš nesočiųjų riebalų rūgščių.
Triacilgliceroliai gali turėti vieną, du arba tris skirtingus acillikučius: ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2005-12-07
DalykasCheminių junginių referatas
KategorijaChemija >  Cheminiai junginiai
TipasReferatai
Apimtis16 puslapių 
Literatūros šaltiniai3
Dydis74.17 KB
Autoriusmindaugas
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2005 m
Klasė/kursas1
Failo pavadinimasMicrosoft Word Riebalai (2) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 16 puslapių 
  • 1 Klasė/kursas
  • 2005 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą